Hos Jon i Svärdsjö

Del 7

5 december 1520

Herr Jon och Gustav Eriksson ur stumfilmen Gustaf Wasa från 1928 med Gösta Ekman d.ä. i rollen som Gustav.

Hos Prosten Jon i Svärdsjö finner Gustav en viloplats under några dagar. Det två har lärt känna varandra några år tidigare när de studerade i Uppsala.

Problemet är att fogdar och unionslojala nu vet att det stryker omkring en efterlyst stureanhängare i trakten. Gustav och Jon kan inte säkert veta vem man kan lita på eller när danska eller tyska knektar dyker upp.

En källa berättar att Herr Jon vid ett tillfälle håller handduken åt Gustav när denna tvättar sig som brukligt var när man ville visa gästen aktning. I samma stund kommer Herr Jons hushållerska in och ser med förvåning på sin husbonde som håller handduken åt drängen och frågar naturligtvis varför.

– Det kommer intet eder vid! ryter herr Jon men han inser samtidigt att Gustav inte längre är säker hos honom. Han för honom därför i hemlighet över till andra sidan Svärdsjön, till byn Isala. I Isala bor Sven Elfsson, som var ”kronans djurkarl”, eller kronoskytt, en ”redlig och pålitlig man”.

Genom att fortsatt klä sig som bonddräng och hålla sig i ständig rörelse minskar man risken för att Gustav ska bli infångad…