Ensam mot Norge

Del 15

28 december 1520

Gustav Eriksson är på väg från Mora längs Västerdalälven mot Norge. Allt hopp om att vinna dalkarlarna för en revolt mot kung Kristian är ute. I Sverige är Gustav inte längre säker. Kanske kan han få en fristad i Norge under en tid. Vad som sedan går att göra har nog Gustav bara vaga föreställningar om vid denna tidpunkt. Förmodligen måste han gå i landsflykt. Kanske kan han ta sig till Lübeck? Hans framtidsutsikter är i alla händelser mörka. Kommer han ens att överleva nästa natt i ett ödetorp eller en snötäckt fäbod?

Här hade historien om Gustav Eriksson ha kunnat sluta. Hans öden hade i så fall inte känts till av eftervärlden. Vem bryr sig om en landsflyktig motståndsman från 1500-talet?

Men genom ett ett ödets nyck eller Guds försyn så kommer den fortsatta utvecklingen att spela Gustav i händerna på ett ganska remarkabelt sätt. En serie händelser inträffar nu som bit för bit för Gustav tillbaka i händelsernas centrum och sisådär två och ett halvt år senare gör honom till Sveriges kung.

Men det anar ingen den här mörka midvinterdagen i västerdalarna anno 1520…