Flykten från Ornäs

Del 6

3 december 1520

Gustav Eriksson och Barbro Stigsdotter.
Målning av Pehr Hilleström ca 1800

– Du måste fly Gösta!

– Fly, varför då?

– De kommer att ta dig!

– Vilka då?

– Fogden

– Vilken fogde?

– Bengt Brunson. Kung Kristians fogde. Jag såg min man fara vägen till Säter. Det kan bara betyda att han berättat att du är här!

– Men varför?

– Jag vet inte Gösta. Men de kan vara här när som helst.

– Jag går ner…

– Inte den vägen! Drängarna står på pass vid dörren.

– Men hur ska jag…?

– Via avträdet.

– Avträdet!? Vill du jag ska hoppa ned i en hög med träck!?

– Jag hör bjällrorna Gösta! Slädarna kommer…

– Men vart ska jag…?

– Det står en släde redo nere på sjön. Spring dit! Jakob ska köra dig till Jon i Svärdsjö.

– Prosten?

– Ja prosten. Honom kan du lita på!

Gustavs flykt genom avträdet på Ornässtugan är en av de mest berömda händelserna från äventyren i Dalarna. På så sätt lyckas han undkomma styrkan på 20 man som kommit för att gripa honom. Vem som ligger bakom detta är inte helt klart. Arendt är troligen inte den skyldige. Men helt klart är att Arendt varskott sina fränder i trakten. Fränder som är lojala med Kung Kristian. Men Arents hustru Barbro Stigsdotter tar saken i egna händer och räddar förmodligen Gustavs liv.

När Arendt och hans män kommer för att gripa Gustav finner de huset tomt. Men ute på den frusna sjön, Runn, går en släde i full fart mot Jon i Svärdsjö…