Marnäs

Del 10

13 december 1520

Gustav Eriksson färdväg mot och i Dalarna streckat i svart.

I Marnäs övernattar Gustav hos bröderna Per och Mats Olsson. Han har varit på väg till fots ett par veckor och börjar nu närma sig målet för sin resa, Siljansbygden.

Nu måste Gustav ha funderat på när och hur han ska kunna börja sin agitation. Sina försök att locka bygdens folk att resa sig mot den danske unionskungen. Hur ska han våga? Minns att det är bara en dryg månad sedan hans pappa och svåger halshöggs i Stockholms blodbad. Hans mor och systrar fängslades. Om han öppet börjar revoltera mot kungen är det med livet som insats. Hur hade du gjort? Förmodligen gett upp. Flytt. Legat lågt. Men Gustav tänker inte ge sig så lätt. Alla broar till det förflutna är ändå brända. Det finns ingen väg tillbaka. Sturepartiet är borta. Hans familj är borta. Han själv är efterlyst. Det finns inget att bygga på. Han måste själv skapa ett nytt motstånd och måste själv våga leda motståndskampen.

Marnäsbröderna tar hand om Gustav och tar honom även till kyrkan när läget tycks säkert. Efter gudstjänsten berättar Gustav, för den samlade skaran med folk utanför kyrkan, om kung Kristian och om blodbadet i Stockholm. Folket lyssar men inser att de själva är för få och de vill veta vad de andra socknarna tycker först.

Gustav fortsätter nu mot Rättvik…